“Közülünk senki sem olyan okos, mint mi együttesen.”

Lelekfa720_2

A történet akár az én egykori iskolámról is szólhatna. Nézvén  a lenti linken található videót, vegyes érzéseim vannak: egyrészt örülök a fantasztikus példának, másrészt fáj, hogy még mindig vannak gyermekek és családok, akiknek nem átlagos erőfeszítésre van szükségük, hogy létrehozzák a csodát: változtassanak a sorsukon.

Szóval a mese:

Van egy kis község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egészen közel Miskolchoz, ez Hejőkeresztúr. Általános iskolája nem hagyományos általános iskola: ez az iskola nem elveszi a gyerekek álmait, hanem megvalósítja.

Az itt tanuló diákok mintegy 67%-a hátrányos helyzetű, 52% pedig halmozottan hátrányos helyzetű. A diákok 8%-a állami gondozott. Mégis, a hejőkeresztúri iskola tanulói egytől egyig tovább tanulnak, 65 százalékuk pedig érettségit adó iskolában folytatja tanulmányait.

A siker a módszertani sokszínűségnek köszönhető, amelyet a tanítási órák 20 %-ban alkalmaznak. Minden gyermek a neki megfelelő oktatásban és nevelésben részesül a tanítási órák 40 %-ban.

Ebben az iskolában a gyermekek önként és élvezettel, kreativan oldanak meg feladatokat – én ezt gondolom tanulásnak. A tanárok jutalma nem pénz, hanem az öröm, és a folyamatosan jelentkező eredmények.  Egyikük mondata nagyon szíven talált: itt agyként és nem eszközként tekintenek rám, ez kiégés ellen az orvosság.

http://www.youtube.com/watch?v=h0Vy4jHOzLE&feature=player_embedded

 

By tereziakoczka

One comment on ““Közülünk senki sem olyan okos, mint mi együttesen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s