Video

Hogyan leszek jó matróz?

Megtanítanak. Erre van egy kipróbált és jól bevált módszerük. A többi rajtam múlik.

Összesen 3, hajón töltött tréninget kötelező végigcsinálni. Van egy nem kötelező elméleti rész is – azt én kihagytam. Akartam, de a végén a munkám közbeszólt – aztán megnéztem az anyagot, és kiderült, hogy azt egyszer én már tanultam, tehát most ismételnem kell – ezzel fogok boldogulni.

Az első tréninre még tavaly nyáron, júlus végén utaztam Gosportba. Hogy ott mit tanultam, az mostanában kezd a helyére kerülni. Az azóta eltelt pár hónapban igyekeztem a fényképeim alapján felidézni, majd a könyveimből kibogarászni, mit is kellett volna ott megtanulnom. Egyébként akkor tudtam – megcsinálni is tudtam. Ahogyan egy kismajom – ismételtem, amit láttam. Mostanra azt hiszem, sokmindent már értek is. És persze a megszülető kérdéseim jelzik, hogy mennyi mindent nem.

Nem akarom tételesen felsorolni a témákat, ugyanis közben beláttam, hogy azt nem is tudnám megtenni, mert fogalmam sincsen a vitorlázásban használt terminus technicus-okról magyarul, hiszen életemben először angolul tanultam. Node jön a vitorlásszezon, és ha minden igaz, fogok magyar nyelvű környezetben is vitorlázni, és akkor majd megtanulom.

A legnagyobb hansúlyt a biztonság kapta, és persze erről nem beszéltünk, hanem éltük. Nem csak a saját biztonságunkra figyeltünk, hanem a hajó, a vízen közlekedők és a társaink biztonságára is. Megszámlálhatatlan alkalommal mentettünk ki minden előzetes figyelmeztetés nélkül vízbe esett (dobott?!?) puffereket – megjegyzem, már mentettek a verseny során embert éles helyzetben, azaz egy óceán kellős közepén. Tehát ezt a rutint úgy kell tudni, hogy a lególmosabb éjszakai fáradtság közepette, viharban is képesek legyünk megcsinálni.

Szerintem minden szónál többet mond egy kép – úgyhogy matróztársamnak, Neil Bennett-nek köszönhetően itt egy video az ő első tréningjéről, az enyém annyiban különbözött, hogy a Serica nevű 60 lábas hajón történt. Az ő hajója egy az eddig futott 68-asok közül.

Kösz, Neil ☺

By tereziakoczka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s