Rio a lábaimnál hever…

IMG_0062

Merthogy az egyik cukorsüveg-hegy oldalában lakom egy brazil kollégémnál, Pierre-nél.

Idejutásom elég kalandosra sikeredett.

Úgy volt a terveinkben, hogy angol kollégámmal, John-nal október 3.-án, csütörtökön találkozom Rio de Janeiroban, mivel ő éppen tréninget tart itt, 5.-én hazautazik Londonba. Mint tudjuk, mi hatodikán, vasárnap érkeztünk, tehát lekéstem a találkát. Műholdas kapcsolaton keresztül megüzentem John-nak, hogy bocs, a szél és Neptun nem akarta, hogy találkozzunk, ő meg visszaüzent, hogy sajnálja, de viszont keressem Pierre-t, mert nála van a lakáskulcs. Csakhogy ez az üzenet nem jutott el hozzám.

IMG_0059

Bonyolította a helyzetet, hogy korábbi, John által ismert angol telefonszámom sem volt használható ugye az óceán közepén, úgyhogy kis spéttel, kedden tudtam Pierre-nek egyáltalán üzenetet hagyni, miután John „földi” emailje Pierre telefonszámával megtalált.

IMG_0047

Nos, a nehéz kezdés után jött a bizonytalan folytatás. Tudni kell, hogy Rio eszeveszetten zajos (nekem legalábbis) és sokféle, és nem híres a biztonságáról. Úgyhogy a Clipper többször elmondta, hogy egyedül sehova. Próbáltam én Pierre-t kicsábítani a Marina de Gloriaba, nem sikerült összehozni, úgyhogy egyedül vágtam neki a hegyre vezető útnak – nem gyalog, taxival. Tudtam, hogy Pierre nem lesz otthon, a kulcsot a kapuőrnél hagyta. (A legtöbb bejáratot vasrács és biztonsági őr védi).

IMG_0050

A taxisofőr háromszor fordult vissza a megfelelő útcát keresve, és kirakott a 2600-as számot viselő háznál – nekem 2602 volt a papíromon meg a telefonomban (Pierre sms-e), viszont olyan szám nem volt a közelben. Nem mondom, hogy nem voltam kicsit berezelve. Angolul nemigen beszélnek Braziliában az utcán, különben is, senki sem járt éppen arra. Az utca túloldalán találtam egy 2603-as számot, úgyhogy a vesztesek nyugalmával próbálkoztam, és bejött: ezt a házat kerestem.

IMG_0057

Ha jól láttam, akkor a Corcovado hegy oldalában van a ház. Namost a hegyoldal legalább 60%-os lejtő, úgyhogy a házak mintha oda lennének ragasztva az oldalába, kollégám gyönyörű, stílusos háza is legalább öt szinten van, egy-egy szobányi terület van csupán egy szinten. Több lakás, vagy inkább ház található egy bekerített területen, a lakásokhoz egy gázüzemű csodakocsival lehet eljutni, gyalog nem. A kocsi számára a hegyoldalban készített vájat pont akkora, mint a kocsi, a söfőr figyelmeztetett, hogy a kanyarban ne lógjon ki a könyököm – szerintem nem volt egy centi a falig.

IMG_0043

A látvány a teraszról elképesztő. Lelátok a Capacabana-ig, egészen el a kicsi szigetekig, amelyek az óceán felőli bejáratnál vannak. Le vagyok nyűgözve, kevés ilyen lélegzetelállító panorámát tapasztaltam eddigi barangolásaim során.

Kösz, John J

By tereziakoczka

2 comments on “Rio a lábaimnál hever…

 1. Szia Teri,

  Nos, kicsit sárgulok az irigységtől! 😀 Nagyon klassz helyen vagy! Ha nem írod le, akkor nem tudom, hogy ilyen Brazília.
  Jó kis kalandban van részed! Csak így tovább!

  Z

 2. Love to hear your news Teri!
  Awesome job traveling this far! When are you or are you coming to Halifax?
  Take good care and blessings for a safe trip!
  XOXO Kati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s