Link

 

s2h start_jamaica

Csütörtökön egy órakor volt a start… és ma, szombaton kicsivel 5 óra előtt a Tasmania és Ausztrália között lévő Brass Strait nevű szoros felénél tartanak a hajók. Tegnap nagyon enyhe szelük volt, de haladtak, ma valamivel jobb a helyzet, 20-25 csomó körüli, észak-keleti szelük van, ami a következő 12 órában (az előrejelzés szerint) dél-nyugatira változik, és erősödik is. Minderre nem kell mérget venni, a szkipperünk szerint az előrejelzést meg kell nézni, azután meg el kell felejteni J

A startot egy motoros hajóról néztem végig – pár perc szomorúság után a látvány job kedvre derített: százával voltak az öbölben a kísérőhajók, a hatalmas izgalom tapintható volt, több helikopter a levegőből közvetített. Az öböl önmagában is elmondhatatlanul gyönyörű, az idő a reggeli eső után abszolut támogatólag változott: hétágra sütött a nap ugyanis.

A hajóm, a Jamaica Get All Right  pillanatnyilag a hatodik helyen van a Clipper yachtok versenyében, de az első és az utolsó yachtot csak 5 mérföld választja el egymástól pillanatnyilag (tehát mire ezt leírom, lehet, hogy megváltozott a helyzet). A következő 24 óra minden bizonnyal nagyon izgalmas lesz.

A Brass Strait környezetében egy nagyon taktikus versenyre kell számítani, ugyanis hírhedten rossz az időjárás ezen a környéken, úgyhogy mindenki igyekszik mjad túlhaladni rajta olyan gyorsan, amennyire csak lehetséges. Ugyanakkor a Hobart felé észak- nyugatra forduláskor is érhetik meglepetések a vitorlásokat erős és kiszámíthatatlan szél formájában.

s2h start a levegőből

 

 

 

 

 

 

 

 

Screen Shot 2013-12-28 at 4.49.38 PM

By tereziakoczka

Leave a comment