Jamaica02

A lényegi mondanivaló elé: tudom, nem rendes dolog egy blogolótól késedelmesen felrakni korábban megírt, de eleddig nem publikált dolgokat. Kéretik elnézni ezt nekem: valahogy sosem volt elég időm a kikötőkben erre is odafigyelni, illetve, hogy fair legyek: valami más jobban lekötött. Bocsánat még egyszer.

————–

A Clipper Ventures Ltd. hajói mára – ahogy ezt én látom – igen hatékony reklámhordozói a szponzoráló cégnek, országnak, régiónak.

A mi hajónk szponzora a Jamaikai Idegenforgalmi Hivatal (Jamaican Turist Board), az elmúlt év októberében kezdett kampányát tette hangsúlyossá és láthatóvá azáltal, hogy kampányuk szlogenje lett a hajónk neve: „Jamaica Get All Right”.

kislany jamaicanegy szégyenlős  ámde igen gyönyörű kislány

Nos Jamaika nagyon rendben van – legalábbis nincsen kevésbé rendben, mint bármelyik fejlődőben lévő ország a világon. Port Antonio kikötőjében álltak a hajók közel egy hétig. A kikötői szolgáltatások – fürdőszoba, mosoda, enni-innivaló – több, mint rendben voltak. Azt kell mondjam, hogy összehasonlítva pl. Rio de Janeiróval, sokkal nagyobb rendben.

Port Antonio az egyik első kikötőváros volt a szigeten, ahová az angol felfedező hajósok érkeztek. Akit érdekel, a megfelelő honlapon vagy könyvben bőségesen talál információt az ország történelméről. A történelmi méretekkel mérve nem túl távoli múltban zajló polgárháború nem múlt még el nyomtalanul: a szélsőséges különbségek tettenérhetőek, bárhová megyünk.

a főzőnéni jamaicana nő, aki főzni tanított

 

Az egy hét nekem ismét arra adott alkalmat, hogy sokat beszélgessek helyiekkel. Ismét számtalan embermesével lettem gazdagabb: Shirley kicsi vendégháza a kikötő fölötti dombon igazán kényelmes távolságban volt, a trópusi gyümölcshalmok elfogyasztásával kezdett reggelik a teraszon sokat segítettek elfogyott energiáim pótlásában. Merthogy a távolság Panama és Jamaica között nem volt nagy, ámde annál kimerítőbb vitorlázásban volt részünk: a szél végig az orrunk felől fújt, úgyhogy dőlésben most sem volt hiány – az pedig komplikálja az életet minden értelemben (understatement).

languszta

sulnek a languszták

Mosoly és zene és zaj és rum, eszméletlenül gyönyörű öblök lépten-nyomon, több, mint ízletes és igazán megfizethető éttermek, fantasztikus piacok sosem ízlelt gyümölcsökkel – ye man, nagyon rendben van.

Jó volt úszkálni delfinekkel a világ legnagyobb mesterséges tengeröblében – kár, hogy közben sajnáltam a delfineket az idomítás miatt, miközben el kellett ismernem, hogy az öböl nagyon hasonlít a természetes élőhelyükre.

jerk chicken

jerk chicken

Jó volt ’jerk chicken’ – készítést tanulni egy helybeli asszonytól az egyik mesés öbölben, és persze közben az életéről beszélgetni. És remek volt a languszta is (mint látható) J

By tereziakoczka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s