Át az Atlanti-óceánon

Nagyon érdekes verseny volt J

 Ahogy a végéhez közeledünk, egyre inkább a versenytaktika az, ami megkülönbözteti a hajókat: már nem a vitorlacserére szánt idő lefaragásával vagyunk elfoglalva, mert az már megy, mint a karikacsapás. Nemigen követünk el hibákat és belül vagyunk a magunk számára felállított időkereteken. Na de ha a versenystratégia kerül szóba, akkor nem vagyunk nagyon büszkék magunkra – és akkor nagyon óvatosan fogalmaztam.

 Az mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy mindig többes számban beszélünk a megtanult, vagy megtanulandó leckékről J

 Szóval: mintegy 2800 tengeri mérföld volt ez a szakasz, New Yorkból északra tartva Új-Fundland irányában Észak-Írországba, Derry-Londonderry-be. A legészakabbi szélességünk kicsivel a 45. foktól északra volt. Jéghegy-ügyeletet tartottunk – és most nem viccelek. A légköri felmelegedés miatt leszakadó jégtömegek egyre délebbre sodródnak. Mindenesetre veszélyesek lehetnek, ugyan mi nem láttunk egyet sem.

 Hideg volt. Egész idő alatt a nemszeretem (mert súlyos, és elég nehéz le- meg felszerelkezni) piros viharruhámat viseltem, a téli termo aláölzözettekkel (két réteg), vastag gyapjúzokni, sapka, sál – ez nekem túl sok. A fedélzet 9 fokban nagyon le tud hűlni, vizes is, nem kellemes üldögéálni rajta hosszasan. Na erre nem is igen volt módunk, akadt munka szinte a szakasz teljes hosszán.

 A szakasz kétharmadában vezettünk. Aztán elcsesztünk egy irányváltást (rossz helyen, rossz időben csináltuk) – nem a kivitelezéssel, hanem a versenytaktikával volt a baj már megint. Elveimmel ellenkezik, hogy itt részletesen kibeszéljem a szkippert és a társaimmal együtt magamat – legyen elég annyi, hogy talán nem kellene annyira komolyan venni az időjárás-előrejelzést L Mindent egybevetve: nagyon szerettem a versenyt az egyébként végig látótávolságban lévő közvetlen riválisokkal.

érkezünk Derry-be

 

A fogadtatás Derry-ben minden képzeletet felülmúlt. A város által szponzorált yacht győzőtt – ez aztán megalapozta az amúgy is alaposan felfokozott hangulatot. Másodszor szponzorál a város Clipper-yachtot. Először     az Európa Kulturális Fővárosa program keretében 2013-ban – gondolom, kellemes emlékek maradtak, ha másodszorra is belevágtak. A nagyszámú civil városlakó jelenléte engem különösen lenyűgözött. Minden apró részlet érdekelte őket, nemcsak a szállásul választott kedves panzió tulajdonosa tartott szóval végig a reggeli alatt, hanem az utcán is lépten-nyomon megállítottak.

 A The Beach Boys koncert hab volt a tortán.

 A verseny startjának videoklipjeire pedig érdemes rákeresni a Clipper youtube csatornáján (addig is, amíg én megcsinálom a saját verziómat) – többet ér, mintha írnék róla.

beach boys    

By tereziakoczka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s